top of page
röd header-08_edited.png
Pressmeddelande:

Unik 3D-visualisering för ökad kunskap om kvinnans anatomi och mens

Ser jag normal ut där nere? Det är en av de vanligaste frågorna när barnmorskor och skolsköterskor möter unga tjejer. Visual Vulva är en helt unik 3D-visualisering av det kvinnliga underlivet som ska öka kunskapen om kvinnans anatomi och slå hål på myter och tabun kopplat till mens, vulvan och vaginan.

Kunskapen om det kvinnliga underlivet och menstruation måste öka och detta vill projektet Next Period (lartikel om Visual Vulva) ändra på, bland annat med hjälp av Visual Vulva. Det finns basala fakta om det kvinnliga underlivet och dess delar som många kvinnor (och män) inte har kunskap om och dessutom många myter om mens. Kan en tampong förvinna in i kroppen? Kan man dö av att använda tampong? Kan man tvätta håret eller bada när man har mens? Denna okunskap och myter finns över hela världen.

Visual Vulva är ett digitalt verktyg som visualiserar det kvinnliga underlivet i 3D-format, som visar och förklarar hur de olika delarna i underlivet fungerar och hänger samman. Verktyget kan användas av exempelvis skolsköterskor, barnmorskor och ungdomsmottagningar.

Sexualundervisningen i den svenska skolan använder i många fall fortfarande samma bilder av underlivet som på 80-talet och i vissa fall virkade vaginor. Här behöver materialet som används förnyas och förbättras för att ge nästa generation bättre kunskap och förutsättningar. Redan idag har Visual Vulva testats och utvärderas av barnmorskor och skolsköterskor i Norrköping kommun och i juni påbörjas även fälttester av Visual Vulva i Bangladesh i samarbete med WaterAid.

Rätten till kunskap om sin egen kropp

Visual Vulva är utvecklad för att ge alla flickor och kvinnor kunskap om sin egen kropp och hur den fungerar. Enligt en undersökning genomförd av Aftonbladet 2018 kan 10 procent av kvinnor i åldern 16 till 29 år tänka sig att göra ett skönhetsingrepp för att förändra utseendet på sitt underliv.

– Många unga tjejer har ingen eller väldigt lite kunskap om hur deras underliv ser ut och hur anatomin fungerar. Bilden av hur en normal vulva ser ut kommer i många fall från porrindustrin och de senaste åren har labiaplastkirurgi (kosmetisk kirurgi av blygdläppar) ökat. Detta måste vi ändra på och det vill vi göra genom Visual Vulva och arbetet inom Next Period!, säger Louise Berg, innovatören bakom Visual Vulva.

En viktig aspekt i utvecklingen av Visual Vulva har varit att skapa en kropp som alla kvinnor kan identifiera sig med, där hudton, kroppstyp, behåring osv. går att justera. Detta för att visa att alla olika kroppar är normala, att det inte finns någon perfekt kropp eller visst sätt man ska se ut mellan benen. Även möjligheten för alla att använda programmet oavsett var i världen man befinner sig och oavsett användarens dator eller mobiltelefons prestanda har varit viktigt i utvecklingen.

– Next Period handlar om att skapa systemförändring, att ge kvinnor och flickor kunskap om sin kropp, att vi alla ser olika ut och att det är precis som det ska vara. Genom Visual Vulva hoppas vi vara med och förbättra förutsättningarna för kommande generationer, avslutar Louise Berg.

bottom of page